Commissie vond echte vruchten, geen fraude

De bevindingen van de commissie van het Vaticaan over Medjugorje geven de mogelijkheid van een gunstige beoordeling, ofschoon in een gedeeltelijke vorm, omdat de verschijningen nog doorgaan. De Commissie vond echte en aanzienlijke vruchten in de vorm van bekeringen en geen bewijs van fraude, bedrog of misbruik.

No fraud detected, good fruits recognized, initially positive conclusion positive while keeping in mind that the phenomenon is still going on: After four years of work, Medjugorje gets a positive review from the Vatican Commission

Geen fraude ontdekt, goede vruchten erkend, in eerste instantie positieve conclusie waarbij in gedachten moet worden gehouden dat het fenomeen nog steeds doorgaat. Na vier jaar werk krijgt Medjugorje een positieve recensie van de commissie van het Vaticaan. Foto: Hrvoje Joe Topic

Medjugorje krijgt een gunstige recensie in het laatste rapport dat dit weekend is overhandigd door de internationale onderzoekscommissie aan de Congregatie voor de Geloofsleer van het Vaticaan. Het verslag vergemakkelijkt een gunstig oordeel, ten minste over zaken die kunnen worden verhelderd en geëvalueerd in een tijd waarin de verschijningen voortgaan, is Vatican Insider te weten gekomen.

"Het oordeel zou positief kunnen zijn, ofschoon gedeeltelijk. Vatican Insider is te weten gekomen dat de commissie van het Vaticaan zich vooral gericht heeft op de eerste fase van de verschijningen. Er is blijkbaar geen bewijs van enige trucs, bedrog of misbruik van goedgelovigheid bij het volk. Het blijkt echter moeilijk voor de kerk een definitief oordeel te vormen over de bovennatuurlijke aard van een verschijnsel dat voortgaat" gaat het speciale deel over het Vaticaan van de belangrijke Italiaanse krant La Stampa verder.

Headed by Cardinal Camillo Ruini (left), the Medjugorje Commission was initiated by Pope Benedict XVI almost four years ago, on March 17th 2010

Voorgezeten door kardinaal Camillo Ruini (links), werd de commissie voor Medjugorje door paus Benedictus XVI bijna 4 jaar geleden opgericht, op 17 maart 2010

Het rapport van de commissie erkent ook de spirituele vruchten van Medjugorje:

"De commissie en kardinaal Ruini zelf, dankzij bezoeken van mensen dichtbij hem, hebben gemerkt dat mensen zich werkelijk bekeren tot het geloof of terugkeren tot de sacramenten – waaraan de kerk refereert als spirituele vruchten – op een aanzienlijke wijze" merkt Vatican Insider op.

Terwijl bijna niemand verwacht heeft dat het rapport onmiddellijk vooraf zou gaan aan het eindoordeel van de kerk over de echtheid van de gebeurtenissen in Medjugorje, heeft een aantal bronnen met inzicht gezegd dat het rapport waarschijnlijk invloed zal hebben op het toekomstig beheer van de plaats.

Op dit gebied brengt Vatican Insider het idee van het verwijderen van Medjugorje uit het bisdom van Mostar, waar bisschop Ratko Peric nooit geloofde in de verschijningen, tot nieuw leven. Sinds het voor het eerst in 2011 door bronnen als mogelijkheid werd genoemd, is het idee door anderen afgewezen als onrealistisch.

"Een paar oplossingen die in het recente verleden zijn voorgesteld, waren het herstellen van het oude bisdom Trebinje, om zo Medjugorje te verwijderen uit het gebied van het bisdom van Mostar of om een Mariaal heiligdom te creëren dat zou worden geleid door een rector van een ander bisdom" zegt Vatican Insider.

http://is.gd/Bdj8py