Lid zegt voorzichtigheid, pastorale zorg leidde Medjugorje-panel

Lid zegt voorzichtigheid, pastorale zorg leidde Medjugorje-panel

Member says prudence, pastoral concern guided Medjugorje panel

Bedevaarders bidden rondom een standbeeld van Maria op de Verschijningsheuvel in Medjugorje, Bosnië-Herzegovina, op deze foto uit het 2011-dossier. (Credit:CNS/Paul Haring.)

Een Servitische (en hier) priester en theoloog die in een pauselijke commissie diende om vermeende mariaverschijningen in Medjugorje te onderzoeken, heeft bevestigd dat het panel de vroege verschijningen van Maria daar geloofwaardig achtte, maar twijfels had over latere ontwikkelingen, in overeenstemming met wat paus Franciscus onlangs zei in het pauselijke vliegtuig toen hij terugkeerde van een reis naar Fatima.

ROME - Als de katholieke kerk alleen maar de eerste vermeende verschijningen van Maria te Medjugorje als "waardig van geloof" erkent, zou het de eerste keer zijn dat de kerk onderscheid maakte tussen fasen van een enkele gebeurtenis, maar ze zou ook erkennen dat mensen en een grote hoeveelheid complicerende factoren erbij betrokken zijn, aldus een theologische expert in de mariaologie.

De Servitische pater Salvatore Perrella, voorzitter van het pontificale instituut Marianum en lid van de commissie van de nu gepensioneerde paus Benedictus XVI, die is opgericht om de Medjugorje-zaak te bestuderen, zei dat hoewel paus Franciscus nog geen formele uitspraak heeft gegeven over de veronderstelde verschijningen "dacht hij dat het een goed idee was om iets van de mist weg te nemen."

De opmerkingen van de paus tegen journalisten op 13 mei op zijn vlucht van Portugal naar Rome "waren een verrassing, maar hij vertelde de waarheid," vertelde Perrella Catholic News Service op 18 mei.

"Gedurende vier jaar onderzocht, ondervroeg, luisterde bestudeerde en debatteerde de commissie opgezet door paus Benedictus XVI het fenomeen van de veronderstelde verschijningen van Maria" in een kleine stad in Bosnië-Herzegovina.

"De commissie gaf geen definitieve uitspraak," zei hij, maar in de discussie over de verschijningen die verondersteld begonnen op 24 juni 1981 en tot op vandaag voortgaan, koos de commissie ervoor onderscheid te maken tussen wat gebeurde in de eerste 10 dagen en wat is gebeurd tijdens de volgende drie decennia.

Als een lid van de pauselijke commissie, zei Perrella dat hij geen bijzonderheden kon bespreken die nog niet door paus Franciscus aan de media waren onthuld. Maar hij had geen bezwaar tegen de suggestie dat een van de complicerende factoren de spanning was die in de parochie in Medjugorje bestaat tussen de Franciscanen die daar zijn toegewezen en de plaatselijke bisschop. In sommige van de vermeende boodschappen stond Maria aan de kant van de Franciscanen.

Naast kardinalen, bisschoppen en theologen, omvatte de pauselijke commissie ook een aantal experts in psychologie en psychiatrie, een aanbevolen onderdeel van elk officieel onderzoek naar veronderstelde verschijningen. Een groot aantal menselijke factoren en druk van buitenaf - niet alleen maar psychische ziekte - kan een rol spelen om vermeende zieners op een dwaalspoor te brengen.

Net als Jezus mensen koos, en geen heiligen, om zijn apostelen te zijn, koos God geen heiligen om zieners te zijn, zei Perrella.
De apostelen werden geroepen om te groeien in geloof en heiligheid en heiligen te worden, net als zieners tot bekering worden geroepen en het evangelie elke dag nauwgezetter te volgen, zei hij.

De evaluatie van de katholieke kerk van vermeende verschijningen beschouwt hen als "een gave van God en een teken van Gods aanwezigheid op een bepaalde tijd, op een bepaalde plaats en aan bepaalde zieners," zei Perrella. "De moeder van Jezus die verschijnt - als het echt is, zoals de paus zegt - voegt niets toe en kan niet iets toevoegen aan de openbaring van Christus, maar ze herinnert mensen aan en roept hen terug naar het Evangelie.

Authentieke boodschappen zijn "eenvoudig en in de lijn van het Evangelie," zei hij. Als ze "banaal, oppervlakkig" zijn kunnen ze niet echt van God komen.

Perrella zei opnieuw dat hij geen details over Medjugorje kon bespreken, maar zei dat de twijfels die paus Franciscus op 13 mei uitte over een Maria die zichzelf voorstelt als een "telegrafiste, die iedere dag op een bepaalde tijd een boodschap verstuurt" zijn sceptisme liet zien over een vermeende verschijning waarin Maria "breedsprakig" is.

Door de geschiedenis, zei de Serviet, heeft de kerk met extreme voorzichtigheid en zelfs "pijnlijke reserve" op verslagen over verschijningen gereageerd, maar haar eerste verplichting is de integriteit van het geloof te beschermen en de waarheid te handhaven dat er geen boodschappen of openbaringen nodig zijn om te voltooien wat Christus geopenbaard heeft.

De Medjugorje-commissie adviseerde ook dat paus Franciscus het verbod op officiële bisdom- en parochiebedevaarten naar Medjugorje opheft en dat hij de parochiekerk van St. Jacobus aanwijst als een pauselijk heiligdom met toezicht van het Vaticaan.

Dergelijke beslissingen zouden "een intelligente pastorale keuze" zijn zei Perrella, en ze zouden kunnen worden gemaakt of de kerk al dan niet de verschijningen officieel erkent als "waardig van geloof". Het toestaan ​​van bedevaarten en het aanwijzen van de kerk als een heiligdom zou een erkenning zijn van de gebed, toewijding en bekering die miljoenen mensen hebben ervaren in Medjugorje.

Tegelijkertijd, zei hij, verzekert het dat "een pastoor en geen reisbureau" de leiding heeft over wat daar gebeurt.

Vermeende verschijningen van Maria zijn gerapporteerd sinds de vroege dagen van het christendom, zei hij, en lang voordat de kerk zich ging "bezighouden met documenteren en onderzoeken" of een bepaalde verschijning waar was, werd toegelaten dat tijd verstreek. En als de devotie daar voort ging, werd er een kerk of heiligdom gebouwd.


(deze pagina staat op www.medjugorje.eu/nieuws/commissie en is een handmatige vertaling van www.cruxnow.com/cns/2017/05/19/member-says-prudence-pastoral-concern-guided-medjugorje-panel)

Latest Stories

Related Post

Your own personal guided tour of Mother Teresa’s Rome Art historian and Rome connoisseur Elizabeth Lev offers her Top Five list of destinations for pilgrims making their way to the Eternal City for the Se...
Young people to be more than study subjects in upcoming synod “Youth, Faith and Vocational Discernment” is the theme for the next Synod of Bishops, set to be held at the Vatican in October 2018, and judging from ...
Young people are dreamers like St. Joseph, pope says at morning Mass Joseph "takes God's promise and brings it forward in silence with strength," the pope said during morning Mass at Domus Sanctae Marthae. "May he give ...