De blijvende allure van Medjugorje
"Er is een netto toename van deze verschijnselen," vertelde Joachim Bouflet, een adviseur en postulator voor verscheidene zaken van heiligverklaring, aan "La Croix".
Clémence Houdaille
24 juni 2017

Bedevaart in Medjugorje, Bosnië-Herzegovina. Mensen wonen de middernachtsmis bij op 1 januari 2014/Clement Mahoudeau/CIRIC

In recente jaren, heeft het fenomeen Medjugorje een reeks beweerde verschijningen gezien over de hele wereld. Joachim Bouflet heeft verscheidene boeken over het onderwerp geschreven.


Afgezien van Medjugorje, zijn er momenteel andere plaatsen waar mensen zeggen dat zij verschijningen van Maria hebben gezien?

Joachim Bouflet: Sinds de eerste verschijningen in Medjugorje, zijn er 800 zaken geregistreerd, van Oostenrijk tot Canada, Australië tot Argentinië.
In de Verenigde Staten zeggen veel zieners dat zij hun eerste verschijning zagen op bedevaart in het vroegere Joegoslavië, die daarna voortgingen toen ze terugkeerden naar hun eigen land.

Anderen kregen verschijningen na ontvangst van een zegening en missie van Vicka, een van de zieners uit Medjugorje. Ik ken geen enkel jaar sinds de verschijning in Fatima in 1917 waarin geen zaak van een Mariaverschijning is opgenomen. Maar er is een netto toename sinds Medjugorje.

 

Wat zijn de gemeenschappelijke kenmerken van de verschillende verschijningen?

JB: In de meeste gevallen lijken de boodschappen erg op die van Medjugorje. Het onderscheid van deze "nieuwe verschijningen" is dat ze een tijd voortduren, soms 30 tot 40 jaar.

Op andere gebieden is er indirect invloed van Medjugorje met mensen die erover hebben gehoord zonder er zelf te zijn geweest. Zij hebben vergelijkbare visioenen gehad van de "Koningin van de Vrede". De kerk en vroegere pausen waren zeer kritisch en paus Franciscus is bijzonder achterdochtig.

De verschijningen die met de meeste twijfel worden beschouwd, zijn vaak die die vergezeld gaan van grote sensatiezucht en een bepaald aantal geheimen dat wordt onthuld. Aan de andere kant worden die die erkend zijn door de kerk gekenmerkt door overdracht aan het bisschoppelijk gezag, een hoge graad van discretie aan de kant van de zieners, zowel als hun voorbeeldigheid van leven.

 

Zijn er enige verschijningen die geen verband hebben met Medjugorje?

JB: Er waren de verschijningen in El Escorial in Spanje in de vroege '80er jaren. Ofschoon de kerk de verschijningen niet officieel heeft erkend, gaf zij haar toestemming voor het bouwen van een kapel in 2012. In 2009 in Itapiranga, Brazilië, heeft de bisschop de Mariaverschijningen erkend die duurden van 1994 tot 1999.

In Argentinië erkende Monseigneur Sabatino Cardelli in 2016 officieel de St.Nicolas-verschijningen, die plaatsvonden tussen 1983 en 1990. En in Frankrijk, vanaf 2001, werden publieke verering en bedevaarten toegestaan in Île-Bouchard (departement van Indre-et-Loire) na de verschijningen in 1947. Erkenning van de gebeurtenissen in zichzelf is een stap in de goede richting.

 

Zijn er beweerde verschijningen die de kerk heeft afgewezen?

JB: Het is het geval dat enige onaannemelijke verschijningen niet van commentaar door de kerk worden voorzien, gezien de hoge ouderdom van de ziener. Maar er zijn andere zaken, zoals de verschijningen van Borg en-Nadur op Malta, waar de bisschop zich tegen hun waarachtigheid uitsprak in 2016.

Er waren ook nog de "Goddelijke Onschuld"-claims in het Verenigd Koninkrijk, afgewezen door de aartsbisschop in 2007, vóór een sanctie door de Congregatie van de Geloofsleer.



Deze vertaling staat op www.medjugorje.eu/nieuws/bouflet en is een handmatige vertaling van http://web.archive.org/web/20170704201449/https://international.la-croix.com/news/the-allure-of-medjugorje/5405



Newsletter
Get the latest from La Croix International. Sign up to receive our daily newsletter.
comments powered by Disqus

 


Nieuws-hoofdpagina
Clicky
laatste 1000 bezoekers
donderdag 6 juli 2017